fbpx

De kracht van het ketogeen dieet: alles wat je moet weten over keto

De kracht van het ketogeen dieet: alles wat je moet weten over keto

Het ketogeen dieet, ook wel bekend als het “keto-dieet” of gewoon “keto”, is een populaire manier van eten die gericht is op het verhogen van het aandeel vetten en het verlagen van het aandeel koolhydraten in de voeding. Het doel van het dieet is om het lichaam in ketose te brengen, een toestand waarbij het lichaam vet gaat gebruiken als primaire energiebron in plaats van koolhydraten. Het ketogeen dieet is vooral populair geworden als middel om gewicht te verliezen, maar het wordt ook gebruikt voor het beheersen van bepaalde medische aandoeningen, zoals epilepsie, diabetes type 2 en sommige vormen van kanker.

Maar hoe werkt het ketogeen dieet precies en is het geschikt voor iedereen? Laten we eens kijken naar de werking van het ketogeen dieet en de voordelen en mogelijke nadelen ervan.

Wat is het ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet is een dieet waarbij het aandeel koolhydraten in de voeding drastisch wordt verminderd en het aandeel vetten wordt verhoogd. Het doel is om het lichaam in ketose te brengen, een toestand waarbij het lichaam vet gaat gebruiken als primaire energiebron in plaats van koolhydraten. Bij een typisch ketogeen dieet bevat de voeding ongeveer 70-80% vet, 20-25% eiwit en slechts 5-10% koolhydraten.

Hoe werkt het ketogeen dieet?

Ons lichaam gebruikt normaal gesproken koolhydraten als primaire energiebron. Wanneer we koolhydraten eten, worden deze omgezet in glucose, wat het bloedsuikergehalte verhoogt. Om dit bloedsuikergehalte te reguleren, produceert het lichaam insuline, een hormoon dat Vergeleken met het standaard westerse dieet, dat vaak rijk is aan koolhydraten en suiker, is het ketogeen dieet rijk aan vetten en eiwitten en bevat het weinig koolhydraten. Door deze veranderingen in de voedingssamenstelling verandert het metabolisme van het lichaam en raakt het in ketose. 

In ketose gaat het lichaam vet verbranden als primaire energiebron in plaats van koolhydraten. Dit gebeurt doordat het lichaam ketonen begint te produceren uit het vet in plaats van glucose uit koolhydraten. Ketonen zijn een soort brandstof die door het lichaam kunnen worden gebruikt voor energie.

Voordelen van het ketogeen dieet

Er zijn een aantal voordelen van het ketogeen dieet die zijn aangetoond door wetenschappelijk onderzoek:

 • Gewichtsverlies: Het ketogeen dieet kan effectief zijn voor gewichtsverlies omdat het ervoor zorgt dat het lichaam vet gaat verbranden als energiebron.
 • Verbeterde bloedsuikerspiegel: Het ketogeen dieet kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en het risico op diabetes type 2 verminderen.
 • Vermindering van epilepsie-aanvallen: Het ketogeen dieet is al lange tijd gebruikt als behandeling voor kinderen met epilepsie die niet goed reageren op medicijnen. Het kan het aantal aanvallen aanzienlijk verminderen.
 • Vermindering van hart- en vaatziekten: Het ketogeen dieet kan helpen het “slechte” LDL-cholesterol te verlagen en het “goede” HDL-cholesterol te verhogen, wat het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen.
 • Vermindering van kanker: Sommige studies suggereren dat het ketogeen dieet kan helpen bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker, zoals hersentumoren.

Hoe te beginnen met het ketogeen dieet

Als je wilt beginnen met het ketogeen dieet, is het belangrijk om te overleggen met een arts of diëtist om te bepalen of het dieet geschikt is voor jou. Het is ook belangrijk om voldoende eiwitten en gezonde vetten te eten en voldoende groenten te consumeren om voldoende voedingsstoffen te krijgen.

Hier zijn enkele stappen om te helpen bij het starten met het ketogeen dieet:

 1. Bepaal je doelen: Voordat je begint, is het belangrijk om duidelijke doelen te hebben waar je naar toe wilt werken. Dit kan gewichtsverlies zijn, het beheersen van een medische aandoening of het verbeteren van je algehele gezondheid.
 2. Vermindering van koolhydraten: Het ketogeen dieet is gericht op het verminderen van het aandeel koolhydraten in de voeding en het verhogen van het aandeel vetten. Dit betekent dat je de inname van suiker, brood, pasta, rijst en andere koolhydraatrijke voedingsmiddelen moet beperken.
 3. Verhoog de inname van gezonde vetten: Om het ketogeen dieet te volgen, moet je de inname van gezonde vetten zoals olijfolie, avocado, noten en zaden verhogen. Dit zal helpen om het aandeel vetten in de voeding te verhogen en het aandeel koolhydraten te verminderen.
 4. Eet voldoende eiwitten: Hoewel het ketogeen dieet rijk is aan vetten, is het ook belangrijk om voldoende eiwitten te eten om spiermassa te behouden. Kies voor magere eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kip, vis, eieren en tofu.
 5. Voeg groenten toe: Hoewel het ketogeen dieet beperkt is in koolhydraten, is het belangrijk om voldoende groenten te eten om voldoende voedingsstoffen te krijgen. Kies voor groenten met een lagere koolhydraatwaarde, zoals broccoli, spinazie, bladgroenten en asperges.
 6. Drink voldoende water: Het is belangrijk om voldoende water te drinken om uitdroging te voorkomen en om het ketogeen dieet efficiënt te laten werken. Probeer om minstens 8 glazen water per dag te drinken.

Recepten voor het ketogeen dieet

Als je begint met het ketogeen dieet, kan het soms moeilijk zijn om te weten wat je moet eten. Hier zijn enkele recepten om je op weg te helpen:

 • Keto-gehaktballetjes met courgette-noodles: Meng gehakt met knoflook, peterselie, een ei en zout en peper. Maak er balletjes van en bak ze in een pan met olijfolie. Maak courgette-noodles door courgette te raspen met een kaasschaaf of spiraalsnijder. Voeg de courgette-noodles toe aan de pan met gehakt • Keto-omelette met spinazie en feta: Klop een paar eieren met een snufje zout en peper. Voeg fijngesneden spinazie en feta toe. Verhit een klein beetje olijfolie in een pan en bak het eimengsel aan beide kanten tot het gaar is.
 • Keto-kip met broccoli en amandelen: Snijd kipfilet in blokjes en bak deze in een pan met een klein beetje olijfolie. Voeg fijngesneden broccoli en amandelen toe aan de pan en bak nog een paar minuten tot de broccoli gaar is. Serveer met rijst van bloemkool of kool voor een extra portie vezels.
 • Keto-shirataki noedels met paddenstoelen en tofu: Kook shirataki noedels volgens de verpakkingsinstructies. Verhit een klein beetje olijfolie in een pan en bak fijngesneden paddenstoelen en tofu tot ze gaar zijn. Voeg de noedels toe aan de pan en meng alles goed door elkaar. Serveer met sojasaus en sesamzaadjes voor extra smaak.

Mogelijke nadelen van het ketogeen dieet

Hoewel het ketogeen dieet veel voordelen heeft, zijn er ook enkele mogelijke nadelen waarmee rekening moet worden gehouden:

 • Keto-griep: Sommige mensen ervaren tijdens het begin van het ketogeen dieet symptomen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn en misselijkheid, die bekend staan als de “keto-griep”. Deze symptomen kunnen meestal worden verlicht door voldoende water te drinken en voldoende elektrolyten binnen te krijgen.
 • Beperkte voedingskeuze: Omdat het ketogeen dieet beperkt is in koolhydraten, zijn sommige voedingsmiddelen, zoals granen, fruit en aardappelen, niet toegestaan. Dit kan ervoor zorgen dat het moeilijker is om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
 • Moeilijk te volgen: Het ketogeen dieet kan moeilijk te volgen zijn omdat het vereist dat je de inname van bepaalde voedingsmiddelen drastisch vermindert. Dit kan soms leiden tot een gebrek aan variatie in het eetpatroon en sociale uitsluiting tijdens maaltijden met vrienden of familie.

Conclusie: is het ketogeen dieet geschikt voor jou?

 • Het ketogeen dieet kan een effectief middel zijn om gewicht te verliezen en bepaalde medische aandoeningen te beheersen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het ketogeen dieet niet geschikt is voor iedereen en dat het altijd belangrijk is om te overleggen met een arts of diëtist voordat je begint met een nieuw dieet.
 • Als je besluit om het ketogeen dieet te proberen, is het belangrijk om voldoende eiwitten en gezonde vetten te eten en voldoende groenten te consumeren om voldoende voedingsstoffen te krijgen. Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken en elektrolyten binnen te krijgen om de “keto-griep” te voorkomen.
 • Als je het ketogeen dieet volgt, is het belangrijk om regelmatig te monitoren hoe je je voelt en om eventuele negatieve effecten met een arts of diëtist te bespreken. Als het ketogeen dieet niet goed voor je werkt of als het moeilijk te volgen is, zijn er andere dieetopties die wellicht beter bij je passen.

Laat een Reactie achter

*Verplichte velden (Vul de vereiste velden in)

*

*